Kalkit pihaan ja puutarhaan

Vehreyttä ja kasvuvoimaa pihallesi kotimaisella puutarhakalkilla!

Kalkitus parantaa maata

Kalkitus parantaa maan rakennetta tehden sen kuohkeaksi ja ilmavaksi, jotta siellä on tilaa vedelle ja ilmalle, joita kasvien juuret tarvitsevat.

Kalkitus onkin yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa ja kasvien juuristo ei kehity hyvin. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kalkin tarve riippuu sekä maan pH:sta että kasvilajista. Alempana löydät kalkitussuositukset monille puutarhan kasveille ja pihanurmikolle.Puutarhakalkki

Hyvin kalkitussa maassa kasvit ja nurmikko kukoistavat.

Oikealla pH-alueella kasvit hyödyntävät sekä maan luontaiset että siihen lannoittamalla lisätyt ravinteet parhaiten. Kalkitsemalla saat pihasi ja kasvisi kukoistamaan. Dolomiitin laadukasta puutarhakalkkia saat 25 kg:n ja 40 kg:n pakkauksissa.

Juuan Dolomiittikalkkia myyntipakkauksessa
Tuoteseloste

Käyttötarkoitus:

Kalkitusaine maan happamuuden neutralointiin sekä kalsium- ja magnesiumlannoitukseen.

Alkuperämaa:

Suomi

Valmistaja:

Juuan Dolomiittikalkki Oy, Paltamon louhos

Neutraloiva kyky (Ca):

30 %

Nopea neutraloiva kyky (Ca):

18 %

Sivuravinteet:

Kalsium (Ca) 19 % Magnesium (Mg) 5 %

Kalkitusmäärät eri kasvilajeille

80

kg / aari

ERITTÄIN VAATIVAT PUUTARHAKASVIT

pH-tavoite 6-7. mm. avomaan kurkku, porkkana, punajuuri, sipuli, purjo, tomaatti, retiisi, raparperi ja tulppaani. Peruskalkitus 80 kg/aari, ylläpitokalkitus tarpeen mukaan.

40-80

kg / aari

VAATIVAT PUUTARHAKASVIT

pH-tavoite 6-6,5. mm. marja- ja hedelmäkasvit, loput vihannes- ja koristekasvit paitsi alppiruusu ja peruna peruskalkitus 40 – 80 kg/aari, ylläpitokalkitus tarpeen mukaan.

40-80

kg / aari

Nurmikko

Peruskalkitus 40 – 80 kg/aari, ylläpitokalkitus 25 – 40 kg/aari 3 – 4 vuoden välein.

25-50

kg / aari

Muut

Ruokaperuna (pH-tavoite 5,5 – 6), kalkitussuositus 25 – 40 kg/aari, kunnes tavoitetaso on saavutettu (Alppiruusulle (pH-tavoite 5,5) kalkitusta ei suositella lainkaan).

Vinkkejä nurmikonhoitoon

Leikkaa 1-2 kertaa viikossa, korkeintaan 1/3 korren pituudesta kerrallaan. Runsaan leikkuujätteen voi haravoida pois ja kompostoida.

Nurmikon ravinteiden tarve vaihtelee kasvukauden aikana; keväällä ja kesällä kasvunaikaan typpipitoista nurmikkolannoitetta ohjeiden mukaisesti, loppukesästä nurmikolle tarkoitettua syyslannoitetta edistämään kasvuston tuleentumista ja talvenkestoa.

 

Kalkituksella muutetaan (nostetaan) maan happamuutta kasvun edistämiseksi, oikein kalkitussa maassa ravinteet liukenevat parhaiten kasvien käyttöön, samalla myös haitallisten ravinteiden liukoisuus vähenee.

 

Kalkin voi levittää hangen päälle tai muuten ennen kevätlannoitusta. Myös syksyinen kalkinlevitys on kasvattanut suosiotaan, näin pH:n paraneminen alkaa heti maan sulaessa.

 

Nurmikon tiivistyminen aiheuttaa juuriston hapenpuutetta sekä estää veden luonnollisen imeytymisen maaperään, nurmikko alkaa sammaloitua. Asiaa voi korjata esimerkiksi ilmastoimalla nurmea reikien teolla.

 

Kuivan kauden aikana nurmikkoa suositellaan kasteltavaksi iltaisin/öisin, jotta vesi ehtii imeytyä eikä haihdu ilmaan. Oikein perustettu nurmikko vaatii kunnollisen kalkitun ja lannoitetun multakerroksen noin 20 cm paksuudeltaan.

NURMIKON KALKITSEMINEN

25 kilogrammman kalkkisäkki tulisi levittää alueelle, jonka säde on 4-5 metriä.